Kristen tro i kristider handlar bland annat om

* Frid. ”Min frid ger jag er. Jag ger er inte det som världen ger” sade Jesus Kristus. Hans frid är mer än vad en aldrig så god människa eller ett aldrig så gott samhälle kan ge. Den går på djupet och finns mitt i krisen.

* Hopp. Det är ett hopp om liv efter döden. Det lyfter blicken dit. Inte ens när vi dör är hoppet ute.

* Trygghet. ”Allt ju vilar i min Faders händer”. Allt. ”Säg min själ att inget kan hända utan att du tillåter det, och att inget som du tillåter är tröstlöst/meningslöst”. Det är radikalt.

Detta, säger kristen tro, är inte vackra ord eller tomma drömmar, utan grundar sig på nakna fakta. Jesus, son av Gud, led, dog och uppstod och skapade därmed frid med tillvaron, livet och Gud för oss. Han fick liv efter döden, bokstavligt och kroppsligt, fast förvandlad och utan att kunna dö igen, för att vi ska kunna få vara med om detsamma.

Detta är inte särskilt religiöst eller andligt eller något för de fromma. Friden, hoppet och den radikala tryggheten kan alla leva i. Jesus är konkret till sin läggning, inte puttenuttig alls. Han blundar inte för hur (eländigt) livet är, utan säger ”Face the reality”.

Detta tänker jag inte försöka övertyga någon om, än mindre hota med eller ens locka till. Jag kan möjligen säga att jag ser att det fungerar, Jesus lever.

Lämna ett svar